MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

De ce nu am întâlnit extratereștri, de fapt. Ce este ”Paradoxul Fermi”, ce șanse sunt ca să existe viața în spațiu

Playtech • Stiinta • Valentin - 14443 articole • 1388 vizualizari • acum 6 luni: 26-10-2023, 00:00:33 ★★★★★
 

Oricât am vrea să credem altfel, până acum omenirea nu a întâlnit extratereștri, nici nu are dovezi științifice clare ale existenței lor. Dar care ar putea fi explicația acestei lipse a oricărui contact, din moment ce probabilitatea ca civilizațiile extraterestre să exist este destul de mare? Aici intervine tipul de soluție găsit pentru ceea ce este numit „Paradoxul Fermi”.

Ce înseamnă „Paradoxul Fermi”

Vrem să credem că există extratereștri, ne entuziasmăm la diferite „dezvăluiri” sau așa-zise dovezi, dar în moc clar, concret, nu există nici o confirmare a existenței acestora. Și, probabil, niciunul dintre noi nu a văzut cu ochii lui un OZN ori un „marțian”.

Dar de ce situația stă în felul acesta, când oamenii de știință au tot calculat că șansele de existență a vieții în spațiul cosmic este destul de mare, dată fiind vastitatea acestuia.

Aici intervine „Paradoxul Fermi”, denumit astfel după marele fizician Enrico Fermi și care se referă la contradicția aparentă între probabilitatea de existență în Univers a unor civilizații extraterestre – probabilitate estimată a fi mare – și lipsa de contacte cu astfel de civilizații sau alte dovezi de existență a lor.

Citește și: Mumiile mexicane nu sunt extratereștri, sunt ceva mult mai rău, susține un cunoscut expert

Cu alte cuvinte, deși pe de o parte sunt mari șanse să existe, de ce nicio civilizație extraterestră nu a intrat în contact cu noi ori n-am găsit dovezi clare ale acesteia.

De când a fost enunțat, în 1950, de Enrico Fermi, paradoxul a primit o serie lungă de răspunsuri, de la cele naive sau glumețe, la altele absolut terifiante. Unul dintre ele este că, pur și simplu, nu a fost încă suficient timp pentru așa ceva.

De ce n-am intrat în contact cu extratereștri

Civilizațiile extraterestre pot acorda prioritate, așa cum facem noi, căutării„ semnăturilor tehnologice” ale altor forme de viață, elemente pe care omenirea nu le-a difuzat suficient de mult în și către Cosmos.

La celălalt capăt al spectrului, o altă teorie spune că este posibil ca tendința în întregul univers să fie aceea ca civilizațiile să se autodistrugă înainte de a ajunge la o dezvoltare suficientă pentru a intra în contact unele cu altele.

Dar un răspuns, poate mai neliniştitor decât celelalte, este, probabil, și cel mai simplu. Ce-ar fi dacă motivul pentru care nimeni nu ne-a contactat este pentru că, pur și simplu, nu există extratereștri și suntem singuri în galaxie sau chiar în întreg Universul observabil?

Citește și: Poți viziona videoclipuri declasificate cu extratereștri, direct pe site-ul Pentagon: unde vezi fenomenele aeriene neidentificate

Așa se face că, după „Paradoxul Fermi”, a apărut ecuația Drake, care încearcă să cuantifice numărul de civilizații inteligente din galaxia noastră sau din Univers.

În ea, se pot introduce cunoștințele sau cele mai bune presupuneri cu privire la numărul de sisteme solare care conțin planete în zone locuibile sau al celor care ar fi capabile să susțină viața inteligentă.

Ce șanse sunt ca viața în spațiu să existe

Folosind aceste ecuații, oamenii de știință pot estima numărul de civilizații inteligente din univers și, în funcție de datele folosite lor, estimările au venit cu răspunsuri cuprinse între 30 și 100.000 de posibile civilizații extraterestre.

Un studiu preliminar din 2018, publicat pe serverul pre-print arXiv, a susținut că ecuația Drake nu ar trebui să folosească valori absolute, ci distribuții de probabilitate, având în vedere ceea ce știm. Potrivit autorilor studiului „Paradoxul Fermi” apare doar atunci când folosim valori absolute.

Citește și: Un om de știință de la NASA spune că viața extraterestră există „cu siguranță”: locul surprinzător în care am găsi alte ființe în spațiu

Citește și: Ce este Zona 51, de fapt. Secretul faimoasei baze a armatei americane, legătura cu extratereștrii

Conform echipei, care a analizat cunoștințele științifice actuale despre parametrii ecuației Drake și intervalele de estimări ale acelor parametri din literatura științifică, există o șansă semnificativă să fim singuri și fără extratereștri în Univers.

„Când actualizăm acești parametri în lumina „Paradoxului Fermi”, găsim o probabilitate substanțială ca să fim singuri în galaxia noastră și poate chiar în universul nostru observabil, de 53%-99,6% și respectiv, de 39%-85%. Extratereștri, dacă există, sunt probabil extrem de departe, foarte posibil chiar dincolo de orizontul cosmologic și veșnic de neatins”, au scris autorii studiului.

Deși acest lucru poate părea sumbru, pe măsură ce aflăm mai multe (de exemplu, găsirea mai multor planete în zone locuibile sau indicii de viață pe exoplanete), acest lucru s-ar putea schimba. Dar, având în vedere ceea ce știm în acest moment, „nu ar trebui să fim atât de surprinși să vedem o galaxie goală”, a concluzionat echipa.

[embedded content]

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Playtech » Articole Playtech » Stiinta » Valentin - 14443 articole »
 
întâlnit Extratereștri Paradoxul Fermi șanse Existe Viața Spațiu
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu