Critica lui Demostene

★ ★ ★ ★ ★
Iată în ce termeni îi ataca Demostene pe unii oameni politici contemporani care îşi înfrumuseţau casele cu ajutorul unor averi dobândite pe căi necinstite:

“Odinioară, oamenii de stat dădeau dovadă de atâta simplitate în viaţa lor particulară, moravurile lor se potriveau atât de mult cu firea cetăţii noastre încât şi astăzi aceia dintre voi care cunosc casa lui Aristide sau a lui Miltiade sau a celorlalţi cetăţeni iluştri din vremea aceea pot vedea că ea nu arăta mai bine decât casele vecine.

Şi asta fiindcă ei nu-şi puneau în gând să se îmbogăţească ocupându-se de treburile publice. Cinstiţi faţă de greci, pioşi faţă de zei, respectând egalitatea în cetate, ei ne-au adus o mare bunăstare, cum era şi de aşteptat… Astăzi, o să-mi spuneţi, treburile noastre nu stau prea bine, dar, pentru oraş măcar, s-a făcut mult. Adevărat? Şi ce anume s-ar putea cita? Că reparăm meterezele zidurilor? Să refacem străzile ...
... şi fântânile? Nişte nimicuri…

Priviţi-i însă pe oamenii care duc această politică: au ajuns, unii de la sărăcie la bogăţie, alţii, de la o existenţă obscură la onoruri. Câţiva şi-au construit case mai impunătoare decât edificiile publice şi pe măsură ce averea publică a scăzut, a crescut averea lor tot pe-atât”. Orice asemănare cu situaţia din România de azi e pur întâmplătoare.

articole asemanatoare

comentarii

Acest articol nu are niciun comentariu

adauga comentariu